Ett bättre avvisningsystem för vindkraftverk

Forskare fick viktiga svar genom Northern Spinoff

Ett bättre avvisningssystem för vindkraftverk – finns det en marknadspotential i det? Den frågan ställde sig forskaren och entreprenören Greger Nilsson och tack vare projektet Northern Spinoff kunde ett team studenter hjälpa honom att få svar.

Varje år glöms eller bortprioriteras hundratals affärsidéer från företag och entreprenörer i Norrbotten, ofta på grund av tidsbrist. Det här vill man ändra på och i höstas lanserades det EU-finansierade projektet Northern Spinoff, där Arctic Business tillsammans med LTU Business uppmuntrade företag och entreprenörer att ansöka för att få hjälp med att komma vidare med sin idé. En av de som blev antagna var forskaren och entreprenören Greger Nilsson.

– Till vardags jobbar jag i mitt bolag Blade Solutions med att reparera blad till vindkraftverk, vilket ledde till att jag kom på idén med ett bättre avvisningssystem. Systemet fungerar och jag har patent på lösningen, men jag har inte haft tid att undersöka marknaden och sälja in det till företag. Jag behövde draghjälp helt enkelt, berättar Greger Nilsson.

Greger Nilsson, Blade Solutions

Färdigt för införsäljning

Draghjälpen har bestått av ett team på tre studentkonsulter från Aurora Studentkonsulter, en ideell organisation vid Luleå tekniska universitet; Gustav Wangsell, Max Broström och Axel Lindwall. Med ledning av affärsutvecklaren Martin Gidlund på LTU Business har studenterna utbildats i och använt sig av LTU Business marknadsvalideringsmetod IDD (Innovation Due Diligence), där de kartlagt marknaden samt paketerat Gregers idé.

– Efter att under några månader jobbat i det här projektet ser vi i vår validering att idén är uppskattad och att det kan bli en värdefull lösning inom tillverkningen av vindkraftverk. Det är en tuff bransch men vi bedömer att framtiden ser ljus ut, säger Gustav.

Win-win för entreprenör och studenter

Planen framöver är nu att gå vidare i arbetet med ett av de företag som visat intresse för idén och Greger är tacksam för hjälpen han fått genom Northern Spinoff.

– Det här var vad som behövdes för att komma vidare. Risken är att inget hade hänt annars då jag är väldigt upptagen med den övriga i verksamheten i mitt företag, säger Greger.

”I Norrbotten finns många personer och företag vars affärsidéer skulle kunna skapa fler jobb och hundratals miljoner i intäkter. Vi är därför väldigt glada över att genom Northern Spinoff nu ha fångat upp några av de idéer som kanske annars hade blivit liggande.” – Göran Carlson, projektledare för Northern Spinoff

Martin Gidlund från LTU Business är glad över samarbetet och säger att det är en win-win mellan entreprenörer och studenter.

– Den här typen av projekt gynnar hela regionen; entreprenörer får hjälp att komma vidare med sin affärsidé och studenterna får erfarenhet samt bygger kontaktnät inför framtiden.

Gustav Wangsell håller med och menar att det är fördelaktigt att som student jobba med riktiga case.

– Det är verkligen en ovärderlig erfarenhet för oss studenter. Och förhoppningsvis leder våra insatser till att det utvecklas något nytt häruppe som får ännu fler studenter att stanna kvar i regionen efter sina studier, säger han.

Göran Carlson, affärsrådgivare på Arctic Business och projektledare för Northern Spinoff, är även han nöjd med projektet.

– I Norrbotten finns många personer och företag vars affärsidéer skulle kunna skapa fler jobb och hundratals miljoner i intäkter. Vi är därför väldigt glada över att genom Northern Spinoff nu ha fångat upp några av de idéer som kanske annars hade blivit liggande, säger han.

Mer om Northern Spinoff business

Arctic Business beviljades hösten 2020 EU-bidrag till projektet Northern Spinoff Business, i vilket man tillsammans med LTU Business och studenter från LTU skulle hitta och förädla norrbottniska affärsidéer med potential att slå internationellt. De bästa idéerna vidareutvecklas och paketeras för att kunna generera nya affärer och jobb till regionen.

Northern Spinoff Business finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden Övre Norrland genom Tillväxtverket. Medlen syftar till att öka små och medelstora företags konkurrenskraft genom att stärka befintliga företag och bidra till att flera nya startas.

 

→ Läs mer om våra erbjudanden till forskare

Utvecklingsprogrammet Latitude 66
Hällnäs klimatsmarta kompost
Luleå Basket vässar strategin även utanför plan
Barnboksförfattaren Karin Åberg om IDD
LTU Business Growth Academy
Latitude 66 Mentorship
sizer