Krögarna vill krydda kundupplevelsen med unik app

Bistron Bryggargatan i Skellefteå är känd som en av stans bästa restauranger. Med stor målmedvetenhet har två passionerade kockar med rötterna på Island och en konstnärlig sommelier samarbetat i snart 15 år för att ständigt vidareutveckla sitt koncept. 2020 slog pandemin till och man stod inför en helt ny utmaning: Att skapa ett sömlöst möte mellan den fysiska och digitala kundupplevelsen.

Att pandemianpassa en kvalitetsupplevelse

Våren 2020 slog pandemin till med full kraft och likt restaurangverksamheter runtom i Sverige drabbades Skellefteå-bistron Bryggargatan hårt. Runar Larsen, en av grundarna, berättar hur man snabbt ställde om den klassiska lunchserveringen till en Corona-anpassad lösning där man gjorde sin beställning vid borden och betalade vid kassan. Men betalningen tog tid och skapade trängsel. Man behövde digitalisera beställning och betalning, men utan att skapa friktion i kundupplevelsen.

– Vi började titta på olika digitala lösningar, men de appar som fanns på marknaden kunde inte möta våra behov, säger Runar.

”Jag är verkligen imponerad av resultatet. Vi visste ju inte riktigt vad vi kunde förvänta oss av ett studentsamarbete, men de har tänkt hela vägen och gett oss en lösning som är väldigt nära mål.” – Runar Larsen, grundare på Bryggargatan

Studenterna löser mötet mellan teknik och värdskap

Efter ett lunchbesök hade Emma Norrfors på LTU Business en idé på hur man skulle kunna lösa problemet. Hon tog kontakt med Runar och berättade om möjligheten för företaget att ta hjälp av studenter vid Luleå tekniska universitet.

– Vi hade ingen aning om den här möjligheten innan Emma hörde av sig till oss och berättade att universitetet har kurser som är i behov av case till studenternas projektarbeten. Hon såg till att vi fick kontakt med rätt kursansvariga och att sy ihop en projektbrief.

Runar presenterade projektet för studenterna i början av höstterminen och fick direkt napp av ett studentteam som tog på sig att ta fram en teknisk lösning som följer Bryggargatans koncept och profil. I januari presenterade studenterna sitt förslag.

Kan digitalisera med skräddarsydd app

Runar menar att med hjälp av det arbete som studenterna gjorde är vägen till att lansera lösningen kort.

– Jag är verkligen imponerad av resultatet. Vi visste ju inte riktigt vad vi kunde förvänta oss av ett studentsamarbete, men de har tänkt hela vägen och gett oss en lösning som är väldigt nära mål.

”Jag tror inte att folk i min bransch känner till den här möjligheten, men tror absolut att om man visste hur enkelt det är så hade fler haft värde av det.” – Runar Larsen, grundare på Bryggargatan

Samarbetet är en win-win för alla – studenterna får erfarenhet av ett skarpt case och verksamheten får hjälp att lösa problem på ett helt nytt sätt. Runar har blivit inspirerad till att använda sig av liknande samarbeten för att utveckla andra delar av bolaget i framtiden och hoppas att fler tar chansen.

– Jag tror inte att folk i min bransch känner till den här möjligheten, men tror absolut att om man visste hur enkelt det är så hade fler haft värde av det.

Emma berättar att hon i sin roll som affärsutvecklare ofta agerar som en länk mellan universitetet och företaget. Inledningsvis handlar det om att förstå bolagets behov och sedan att därifrån hitta rätt lösning, matcha bolaget med rätt team på universitetet och ta fram ett tydligt definierat projekt.

– Vår roll på LTU Business är ju att arbeta för att näringslivet i Västerbotten och Norrbotten växer. Att hitta företag med behov och kanalisera dem rätt är en stor del av det vi gör. Det känns oerhört värdefullt för oss när företagen ser konkreta resultat av samverkan, avslutar Emma.

FAKTA

LTU Business erbjuder företag i Norrbotten och Västerbotten skräddarsytt stöd i att samverka med Luleå tekniska universitet. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här.

Bryggargatan deltog i projektet Samverkan för Innovation och Regional Tillväxt 2020/2021. Projektet Samverkan för innovation och regional tillväxt (SIRT) drivs av LTU med LTU Business som partner och finansieras av EU/ERUF, Tillväxtverket, Region Norrbotten, Skellefteå kommun samt Luleå tekniska universitet.

Utvecklingsprogrammet Latitude 66
Hällnäs klimatsmarta kompost
Luleå Basket vässar strategin även utanför plan
Barnboksförfattaren Karin Åberg om IDD
LTU Business Growth Academy
Latitude 66 Mentorship
sizer