Studenten som blev klimatentreprenör

I framtiden duschar vi med tvål i tablettform. Luleå-studenten Tommie Lögdahl vann 250 000 kronor för sitt nya hållbarhetskoncept Nowa Drops. Entreprenörsresan började i LTU Business affärsutvecklingsprogram Impact Lab.

”Det känns fantastiskt att få bekräftelse för något som man skapat helt själv och sedan få ett startkapital för att realisera produkten. Min passion har alltid varit att utveckla produkter som förbättrar för både människa och miljö”, säger Tommie Lögdahl.

Klimatentreprenör

Hans idé Nowa Drops handlar om att utveckla en tablett som omvandlar kranvatten till flytande tvål. Målet är att minska de globala utsläppen genom att effektivisera transporten av flytande hygienprodukter. ”Vi vill göra det enkelt för människor att leva mer hållbart. Med Nowa Drops minskar vi mängden plastavfall genom återanvändning av förpackningar. Återvinning är bra men återanvändning är betydligt bättre för klimatet”, säger Tommie Lögdahl.

LTU Business gav de rätta verktygen

I familjen har det alltid funnits entreprenörer och Tommie säger att han själv haft en dröm om att utveckla egna idéer länge, men möjligheten kom genom LTU Business och affärsutvecklingsprogrammet LTU Business Sommar, där Impact Lab är en tematisk inriktning för dem som jobbar med egna produkt- eller tjänsteidéer.

LTU Business Sommar var riktigt bra för mig. Jag lärde mig nya metoder och processer om affärsmodeller, som kompletterade de teoretiska kunskaperna från universitetet”- Tommie Lögdahl.

Det som började som en app för välgörenhetsdonationer utvecklades vidare till en idé att skapa en produkt som minskar vår plastförbrukning. Johan Bergström, affärsutvecklare på LTU Business berättar om hur program som Impact Lab kan ge långsiktiga och metodiska affärskunskaper som hjälper entreprenörer ett steg närmre att förverkliga sin dröm.

– Impact Lab är ett sommarjobbskoncept där man får verktyg för att testa sin idé och insikter i om den är genomförbar, eller behöver vidareutveckling. Man får tillgång till coaching från affärsutvecklare med omfattande erfarenhet med start-ups, säger Johan.

Kostnadsfri experthjälp för LTUs studenter

Som del av LTU Business uppdrag från Luleå tekniska universitet, får regionens nästa generation innovatörer stöd för att utveckla idéer och företag. Studenter från LTU har tillgång till fri rådgivning och coaching inom metoder för affärsutveckling av experter med praktisk erfarenhet från näringslivet.

– Vi på LTU Business brinner för att göra norra Sverige till en hållbar plats för framtiden och då behöver vi skapa förutsättningarna för unga att starta företag. Vi är stolta och glada att Tommie och Nowa Drops får möjligheterna att fortsätta sin resa, och visa för resten av Sverige vilka innovatörer vi sitter på här i norr, säger LTU Business VD Gry Holmgren.

?>