Fem insikter för företag från fullbokat Swedish Big Science Forum

Nyligen samlades ledare från europeiska Big Science-forskningsanläggningar, svensk industri och universitet i Lund för Big Science Forum. Den fullspäckade agendan möjliggör både viktiga affärsnätverksmöjligheter samt inspiration och ny intelligens från de ledande aktörerna på den växande marknaden.

1 ”Sverige, låt oss växa från ungdomar till vuxna!”

Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, Darja Isaksson öppnade konferensen med att framtidsspana om Sveriges unga men allt viktigare roll som aktör på big science-marknaden.

2 Från entreprenad till tillverkning: Hemligheterna bakom att vinna affärer med forskningsanläggningar

Specialistkompetens, en medveten strategi, uthållighet och viktiga kontakter. Detta är några av framgångsfaktorerna som avgör vilka företag som slår konkurrenter och vinner kontrakt med Big Science-forskningsanläggningar.

3 Detta letar kunderna efter 2024 och framåt

Forskningsorganisationer som FAIR och GSI, XFEL, CERN, ITER, MAX IV, ESS, SKA och ESO, upphandlar gemensamt varor och tjänster värda miljoner varje år. I paneldiskussionen berättade de vad som för närvarande står högst upp på deras önskelistan:

”Dessa organisationer har behov av många olika typer av produkter och tjänster. Gemensamt är att de letar efter leverantörer som kan anpassa lösningar och leverera i relativt liten skala. Svenska små- och medelstora företag med sin kultur av innovation och export är idealiska partners, förklarar Adam Wikström, affärsutvecklare på LTU Business och representant för Big Science Sweden.

4 Match-making för att hitta lösningar på problem och utveckla nya affärsrelationer

”Eftermiddagspassen med tekniska presentationer blandat med informella pauser för nätverkande var verkligen insiktsfulla och värdefulla. Det blev bra dialoger med leverantörer om de behov som dessa forskningsorganisationer försöker lösa, och många nya relationer knöts”, fortsätter Adam Wikström.

5 En uppmaning om ökad jämställdhet: Var är alla kvinnor?

Big Science Sweden Forum omfattade också en session som ägnades åt att diskutera hur man kan åstadkomma förändringar i branschen mot jämställdhet för att påskynda innovation och kreativitet.

Swedish Big Science Forum är en konferens där högteknologisk industri och akademi möter europeiska Big Science-organisationer för att höra om den senaste utvecklingen och utforska nya möjligheter. Forumet kännetecknas av stimulerande presentationer och diskussioner, tillsammans med gott om möjligheter till nätverkande. Läs mer om Swedish Big Science Forum här.

Hitta nya affärer på Big Science Business Forum, oktober 2024

 

?>