LTU Business-stödda idéer toppar i Venture Cup

I dag utsåg Venture Cup de fem bästa bidragen i sin tävling IDEA för region Nord. Tre av de fem vinnarna, Containing Greens, BOOKI och eSat, har under året fått hjälp av LTU Business med att utveckla sina idéer.

Totalt 475 personer deltog i årets upplaga av Venture Cup IDEA: tävlingen för idéer i ett tidigt skede. Vinnarna får utöver erkännandet en extra skjuts i sina entreprenörskap genom publiciteten och en prissumma på 5,000 kr.

En av de tre vinnande idéerna som LTU Business stöttat under året är Containing Greens, ett företag som utvecklar moduler för att utan jord odla grönsaker i subarktiskt klimat med värme från datacenter. Bakom idén och företaget står Luleåborna Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Arrosamena Mellgren. Moa sammanfattar känslorna:

– När vi lämnade in tävlingsbidraget hade vi ett sånt självförtroende att det kändes som att vi redan hade vunnit, men när vi läste de andra tävlingsbidragen kom vi ner på jorden igen. Med över 300 bidrag hade vi nästan tappat hoppet tills samtalet kom. Jag kunde knappt hålla tillbaka tårarna.

– Det känns mäktigt och ärofyllt att vara med på Venture Cups topplista. Vinsten betyder otroligt mycket, för oss personligen men ännu mer för företaget. Vi vill öka Norrbottens självförsörjningsgrad genom våra odlingsmoduler och vi tror på vår idé. Nu fick vi ett kvitto på att det finns fler som tror på den, avslutar Moa.

Kostnadsfritt stöd från LTU Business

LTU Business erbjuder alla studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet kostnadsfritt och konfidentiellt stöd att utveckla sina idéer och innovationer. Johan Bergström är affärsutvecklare på LTU Business och den som coachar Containing Greens.

– Det har varit ett nöje att stötta studenterna i Containing Greens, då de arbetar hårt, är målinriktade men samtidigt lyhörda. De har lyckats växa i teamet och attrahera intresse från datacenterindustrin vilket gjort att de nu kan bevisa sitt koncept i en verklig miljö, säger Johan.

Även vinnarna BOOKI och eSat får hjälp av LTU Business att utveckla sina idéer. BOOKI utvecklar en app för att förenkla bokning av tvättstuga med tillhörande digital nyckel för att öppna dörrar. eSat tar fram små satelliter som gör det möjligt för företag och organisationer att nyttja satellitteknik till en mycket lägre kostnad än tidigare.

Se samtliga fem vinnare presentera sina idéer på Venture Cup Sveriges Youtube-kanal.

STORT GRATTIS säger vi på LTU Business!

?>