Så har SIRT främjat utvecklingen hos SME-bolag
Avslutningskonferensen för SIRT (Samverkansstruktur för innovation och regional tillväxt) ägde rum på Vetenskapens hus i slutet av augusti. Projektet har drivits av Luleå tekniska universitet och vi på LTU Business har varit samverkanspartner sedan 2019.
Projektet har sträckt sig över två olika perioder och dess huvudmål har varit att främja och fördjupa samarbetet mellan akademi, näringsliv och den offentliga sektorn.
Under slutkonferensen fick deltagarna ta del av en imponerande serie exempel som illustrerade hur små och medelstora företag (SME-bolag) i regionen har gynnats av samarbetet med universitetet.
Röster från några av alla de SME bolag som deltagit i aktiviteterna inom SIRT:
💬Emma Norrfors Beyene, Housing Partner.
”Det är lätt att bli hemmablind så att få andras syn på verksamheten är nyttigt. Det är bra att bli ifrågasatt, det är jobbigt men det är nödvändigt om man vill utvecklas och ta nya kliv framåt. Det är något som studenterna är väldigt bra på.
💬Mattias Bergström, Bottenvikens Bryggeri.
”För oss har det framför allt hjälpt oss att utvecklas inom frågor som hållbarhet och cirkularitet kopplad till restprodukterna inom vår produktion. När man ska samarbeta med studenterna är det viktigt att man är nyfiken och har ett relativt öppet område som studenterna kan utforska.”
💬Johan Ekström, Norrläge.
”För att få ut så mycket som möjligt så behöver man ge samarbetet lite tid. Är man villig att lägga tid på projektet så kan det bli riktigt bra. Vi fick tillbaka väldigt mycket bra feedback på vår första version av boken (kundresan) vilket var väldigt värdefullt i det fortsatta arbetet.”
Dagen avslutades med en spaning kring Universitetets roll för näringslivet i framtiden. En panel bestående av Thomas Fägerman, vd Boden Business Park, Ida Lindh, Skellefteå kommun, Susanne Friberg, Länsstyrelsen Norrbotten och Lars Lindberg, Företagarna Norrbotten landade bland annat i dessa slutsatser:
💡 Samverka är vi bra på i regionen, utmaningen blir att skala upp det. Gäller att skapa engagemang och tid hos SME-bolagen.
💡Man behöver visa på en tydlig affärsnytta för företagen så värdet blir tydligt.
💡Resurserna och initiativen behöver samordnas inom hela regionen så man inte konkurrerar med varandra.
💡Kompetensförsörjningsfrågan är central just nu och bör vara i fokus.
💡Mötesplatserna där akademi, näringsliv och offentlig sektor möts på ett naturligt sätt är en förutsättning för fortsatt utveckling och samarbete.
Hanna Blomster, huvudprojektledare för SIRT, betonade vikten av att fortsätta arbeta i samma riktning, även när projektet nu formellt avslutas. Hon framhöll att samarbetet har en dubbelt positiv effekt genom att stärka både universitetet och studenterna. Samtidigt underströk hon att detta arbete måste övergå i andra former för att kunna bibehålla de framsteg som uppnåtts genom SIRT.