Stark innovationskraft hos invånare i regionen – 367 idéer!

De senaste tre åren har privatpersoner i Västerbotten och Norrbotten erbjudits ett stöd på upp till 50 000 SEK för att bekräfta potentialen hos sina idéer via projektet Innovationskraft Nord. Innovationsrådgivningen har varit starkt efterfrågad: hela 367 idéer har fått hjälp och 54 av idéerna har nu kommersialiserats.

Med målet om att stärka innovationskraften i Norr och Västerbotten har LTU Business sedan 2017 tillsammans med #AlmiNord drivit projektet Innovationskraft Nord som finansierades av #Vinnova. Projektet har erbjudit privatpersoner ett kostnadsfritt och effektivt innovationsstöd av erfarna rådgivare, vilket har bidragit till kommersialiseringen av 54 idéer och flera nya företag i regionen.

Sofia Gullholm från LTU Business är projektledare för Innovationskraft Nord och är imponerad av det stora intresset:

”Jag tror att det fanns ett uppdämt behov hos privatpersoner som behövde stöd för att komma vidare med sina idéer i tidiga skeden. Det är tydligt att det finns en stark idékraft i vår region! Tack vare ett aktivt samarbete tillsammans med våra partners har vi kunna säkerställa att innovatörerna får bästa möjliga stöd under hela innovationsprocessen. Det känns otroligt roligt att hela 54 av idéerna har förverkligats,” säger hon.

Genom LTU Business metod Innovation Due Diligence (IDD) och Fokus Affärsutveckling så har innovatörerna erbjudits ett effektivt sätt att bedöma idéns kommersiella potential i ett tidigt skede.

”Våra rådgivare har aktivt hjälpt innovatörerna med teknik- och marknadsvalidering, samt finansierat extern kompetens för att bekräfta idéns potential. Detta har gett innovatören ett underlag att fatta beslut om och hur man ska gå vidare med sin idé. Så håll utkik efter nya norrländska lösningar på marknaden!” säger Sofia.

Ideérna som kommersialiserats har haft en stor branschbredd, t ex sport och fritidsprodukter, digitala hållbarhetstjänster, cleantech, innovativa hus och hemlösningar.

?>