Trådlös uppkoppling i arktiskt klimat: Grannregionerna som byggt en hotspot för digitalisering
Den kommande publiceringen av OECD-rapporten ”Byggande av motståndskraft mot globala övergångar i de nordliga glest befolkade områdena” ger avgörande insikter, och mer än 100 rekommendationer för Norrbotten och de 13 angränsande regioner i Sverige, Finland och Norge som utgör NSPA (Northern Sparsely Populated Areas). Rapporten belyser både gemensamma utmaningar och unika möjligheter för innovation, hållbarhet och ekonomisk utveckling i det europeiska Arktis. I ljuset av rapporten finns även viktiga lärdomar om hur man bygger gränsöverskridande innovationssystem som andra EU-regioner kan hämta inspiration från.
Sofie Eriksson, MEP, lyfter fram vikten av att öka medvetenheten om norra Sverige inom EU:
– EU behöver norra Sverige och fler måste förstå det. Utan råvaror, erfarenhet och kompetens från dessa regioner kommer industrin på kontinenten inte att fungera. Det är avgörande att OECD, med sin position, lyfter fram hur mycket norra Sverige bidrar och att det därför finns ett gemensamt EU-intresse i att säkerställa att regionen verkligen kan blomstra.
Så driver lokala förutsättningar i norra Skandinavien digitalisering
Det hårda klimatet, de stora avstånden och den glest befolkade regionen i norra Skandinavien utgör stora utmaningar men driver också banbrytande forskning och innovationsutveckling. I mer än trettio år har Luleå tekniska universitets Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT) haft som målsättning att utveckla teknologi som ligger i framkant när det gäller att övervinna fysiska avstånd.
Denna målsättning, tillsammans med tidiga och modiga investeringar i bredbandsinfrastruktur, gjorde Norrbotten till en pionjär när det gäller att utveckla och implementera virtuella möten, vilket ledde till universitetsavknoppningen Marratech som köptes av Google 2009.
När konventionella lösningar inte räcker till kan nödvändigheten ge upphov till nya teknologier, vilket gör regionen till en ledare inom bredbandsexpansion, autonom transport och satellitkommunikation.
Gränsöverskridande samarbete mellan akademi, industri och politiska beslutsfattare har förvandlat detta avlägsna område till en testbädd för banbrytande lösningar, vilket erbjuder värdefulla insikter för EU:s regionala innovationsgemenskap:
– Digitalisering är nyckeln till livskvalitet och samhällsutveckling i glesbygd. Vår geografi och våra demografiska förhållanden kräver teknologiska anpassningar eller till och med helt nya lösningar. Vi samarbetar med forskare och laboratorier, företag och finansieringsmyndigheter för att få det att hända, säger Björn Backe, Director of the Center for Distance-Spanning Technology vid Luleå tekniska universitet.
Teknik för samhällen, industrier och lokala företag
Nya trådlösa industriella tillämpningar ser dagens ljus i testbäddar under jord, den kommande 6G-testplatsen eller NorthStar – innovationsprogrammet som utvecklas tillsammans med industripartners och sektorsspecifika teknikleverantörer.
I andra projekt samarbetar forskare med baltiska regioner för att skala upp smarta städer till att bli smarta regioner, och arbetar med lokala myndigheter i norra Sverige för att utforska sätt att förbättra offentliga tjänster som rör mobilitet och tillgång till transport i glesbygdsområden.
För att stödja motståndskraft och konkurrenskraft i det lokala näringslivet driver universitetet även skräddarsydda projekt som Green Transition North, som ökar medvetenheten och stödjer lokala små och medelstora företag med avancerad teknologi som möjliggör cirkulära leveranskedjor och fossilfria energisystem.
Gränsöverskridande samarbete som en framgångsmodell
Stark nordisk samverkan driver innovation. Institutioner som Universitetet i Oulu och Luleå tekniska universitet, tillsammans med företag som Ericsson, ABB och Telia, är pionjärer inom trådlös teknik. Den tidiga 2000-talets Living Labs-initiativ gjorde Norrbotten till en global ledare inom digitalisering och visade att användardriven innovation kan påskynda EU:s framgångar inom forskning och utveckling.
Engagemanget från dessa aktörer har skapat en blomstrande miljö för tekniska små- och medelstora företag, där lokalt och regionalt stöd skapar fysiska innovationsmiljöer nära akademin, samt förankrar trådlös teknologi i långsiktiga strategier för regionen, som exempelvis Norrbottens ”Smart specialiseringsstrategi” vilken är skapad av Region Norrbotten.
Ett annat exempel på det nära samarbetet mellan regionerna är det gemensamma ledarskapet för det europeiska S3-partnerskapet inom trådlös teknologi samt en imponerande portfölj av gemensamma internationella innovationsprojekt inom EU-program som Interreg och I3.
Framtidens arktiska uppkoppling
Projektledaren Michael Nilsson har lång erfarenhet av att driva innovationssystem för trådlös teknik, för närvarande inom Luleå tekniska universitets center för distansöverbryggande teknik (CDT). För framtidens uppkoppling i Arktis –och Europa – förespråkar han stöd för små och medelstora företag, samarbete och en platsbaserad strategi för att nyttja de möjligheter som finns.
– Övergången till 6G kommer att utöka möjligheterna inom e-hälsa, autonoma system och kreativa områden som AR/VR. Säkerhet och motståndskraft kommer också vara i fokus för framtida innovationer. Cybersäkerhetsåtgärder måste säkerställa att autonoma system – oavsett om det handlar om transport, industri eller energi – fungerar utan att utsättas för externa hot.
Genom att omfamna detta tillvägagångssätt kan EU stärka sitt ledarskap inom nästa generations digitala teknik. Norra Skandinavien exemplifierar hur behov och nödvändighet driver teknologiska genombrott, där dess självförsörjande men ändå samarbetsinriktade modell visar att innovation blomstrar i skärningspunkten mellan motståndskraft, samarbete och framåtblickande politik.
För att dessa innovationer ska spridas över hela regionen och uppnå en bredare tillgänglighet behövs mer kraft framöver. Norrbotten sträcker sig över ett område tre gånger större än Belgien och är starkt beroende av export. För att säkerställa att innovativa företag och framväxande sektorer i regionen förblir konkurrenskraftiga är investeringar i kritisk infrastruktur – som motståndskraftiga trådlösa nätverk och 5G-korridorer helt avgörande. Michael Nilsson sammanfattar avslutningsvis:
– EU:s pågående arbete med digitala motståndskraftstrategier kan dra nytta av regionens erfarenhet av att bygga säkra, högpresterande nätverk i extrema förhållanden.
Är du intresserad av regional innovation?
Norrbotten Regional Innovation Center är en samverkansplattform för att skynda på samhällsomvandlingen på ett smart och hållbart sätt. Det ska ske genom inter-regionalt europeiskt samarbete.