Studentuppdrag
Produktionsdesign
Det övergripande syftet med kursen är att studenterna ska utveckla sina kunskaper och förmågor inom området utveckling av produktionssystem. Ett uppdrag inom detta område genomförs av en grupp om 3-4 studenter och samma företag kan erbjuda uppgifter till flera grupper.
Uppdragen handlar ofta om förändringar i produktion, och företagsledningen där projektet genomförs ska kunna använda studien som underlag för att besluta om fortsatt utredning där det nästa steget är projektering. Kursen bygger på vetenskaplig grund inom ingenjörsvetenskaperna, med främsta utgångspunkter i teorier inom arbetsvetenskap, industriell produktionsteknik, logistik och ekonomi samt industriplanering.
Läs mer om studentuppdrag i Avancerad produktionsdesign
-
Deltagande företag kan vänta sig lärande om sin egen verksamhet tillsammans med studenterna samt förslag till lösningar och rekommenderad handlingsplan för fortsatt eget arbete. Slutleveransen är en skriftlig rapport och en muntlig redovisning.
Studien/rapporten ska kunna utgöra ett gott underlag att utgå ifrån vid en eventuell projektering. Det innebär att rapporten ska innehålla väl genomarbetade förslag, eller i förekommande fall, väl utformade kravspecifikationer som kan användas vid en projektering. Många gånger är kravspecifikationerna väl så viktiga som lösningsförslagen.
Att exakt specificera vad projektarbetet ska omfatta låter sig inte göras i förväg eftersom innehållet ska anpassas till specifika problem hos företaget. Under den första fasen definieras uppdraget av studenter och uppdragsgivare gemensamt. Det kan modifieras under arbetets gång.
-
Lärare och företag undersöker om det går att formulera ett lämpligt uppdrag. Studenter och företag svarar sedan för att vidare definiera uppdraget. Lärare handleder studenterna i arbetet, som utförs vid universitetet i Luleå. Studenterna samlar information på plats i företaget och genom annan kontakt med företaget.
Vårt arbetssätt gör att det är vanligt att studenterna vill göra observationer och intervjuer på företaget, och ofta även någon form av kreativ övning med personal i företaget.
Uppdraget avslutas med en skriftlig rapport och muntlig presentation på universitet samt vid företaget när det är önskvärt.
-
- En uppgift som kan konkretiseras och har verklig betydelse för företaget.
- Arbetstid för att förse studenterna med relevant information.
- Bidrag till resor från Luleå till företaget om det är aktuellt med mer än 3 besök.
-
Många tidigare projekt handlar om förändringar i produktionen hos deltagande företag, exempelvis:
Utvidgning av produktionen, mer produktion på samma yta eller att klara samma produktion på mindre yta, förutsättningar för att flytta produktionen till andra lokaler, ombyggnationer
Effektivisera omställningar, layout för effektiv produktion
5S i arbetet, metoder för ständigt förbättringsarbete
Utveckla bättre flöden i produktionen, utveckla en mer visuell arbetsplats
Investering i produktionsutrustning
Viktiga datum och tidplan
Intresseanmälan bör vara inne
15 maj, beslut om projekt i juni
När påbörjas samarbetet med studenterna
I början av september
När avslutas samarbetet
I januari
Kontaktperson
Samverka med LTU
Samverkan mellan universitet och näringsliv kan handla om studentuppdrag till kurser, gästföreläsningar, forskningsprojekt, samfinansiering eller kompetensutveckling.