Studentuppdrag
Exjobb i Teknisk design
Arbetet omfattar ett 10 veckors (BSc- högskoleingenjör) respektive 20 veckors utvecklingsarbete (MSc – civilingenjör) inom området teknisk design, dvs. utveckling av ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara produkter, processer, system, miljöer eller tjänster med människans behov och förutsättningar i centrum.
Examensarbetet är ett självständigt arbete som omfattar 1) ett vetenskapligt arbete i form av litteraturfördjupning och metodologisk förankring och 2) ett praktiskt utvecklingsarbete i form av valfri iterativ process av informationsinsamling, kontextundersökning, kreativt utvecklingsarbete, prototypande/test av lösningar etc.
Läs mer om studentuppdrag i den här kursen
-
Nytänkande idéer och lösningar inom produktutveckling i ett nära samarbete med en eller två studenter i slutet av sin utbildning.
-
En projektbrief – en idé om vad som ska göras utan att låsa uppdraget till specifika lösningar samt tid för att bistå studenten/studentgruppen med en handledare och nödvändig information.
-
Studenten sitter antingen på företaget eller på LTU under arbetet. Företaget ska förmedla en handledare som stödjer studenten i arbetet. Alla kostnader i arbetet ansvarar företaget för. Upphovsrätt till resultatet är studentens om inte annat avtalas.
-
Ett 60-tal studenter examineras inom Teknisk design vid LTU varje år och utbildningen har funnits i över 30 år, så det finns en stor mängd exempel på tidigare resultat. Några exempel på dessa är:
Design av en punktskriftskrivare för blinda och synskadade, Braille Box för företaget Index Braille, som tilldelades en av världens mest prestigefyllda designutmärkelser Red Dot Design Award.
Framtagandet av en papperskorg för källsortering tillsammans med företaget TreCe som även det vann ett Red Dot Design Award
Viktiga datum och tidplan
Intresseanmälan bör vara inne
Under hösten
När påbörjas samarbetet med studenterna
I januari eller februari
När avslutas samarbetet
I juni
Kontaktperson
Samverka med LTU
Samverkan mellan universitet och näringsliv kan handla om studentuppdrag till kurser, gästföreläsningar, forskningsprojekt, samfinansiering eller kompetensutveckling.