Mayas väg till Venture Cup

Maya Umar från Malaysia kom till Sverige 2016. Idag bor hon i Luleå och tillsammans med sin företagspartner Ingrid Fridesjö vann hon regionsfinalen i Venture Cup med mobilspelet BUMI: Next stop, Earth! Maya är också en av alla utlandsfödda akademiker som deltagit i Korta vägen, ett program som drivs av Arbetsförmedlingen i samarbete med LTU Business och Luleå tekniska universitet.

Hej Maya, grattis till segern i Venture Cup! Berätta, vad är BUMI: Next stop, Earth! för ett spel?
”Tack! Det är ett mobilspel som kombinerar gamification med interaktiva funktioner med fokus på att skapa miljömedvetna spelare och ett globalt community för att dela idéer, lösa miljöproblem och inspireras till nya innovationer.”

Hur gick du tillväga för att utföra din idé?
”Via praktik genom ”Korta vägen” fick jag jobb på Blamorama. Min chef Ingrid och jag hade pratat om att det skulle vara kul att skapa ett spel i framtiden då vi båda är riktiga gamers. Eftersom jag och min man hade börjat med gamification i Malaysia innan vi flyttade till Sverige, tog vi upp idén om att erbjuda gamification som en tjänst i företaget. Inte långt därefter träffade vi en kompis som nämnde att hon önskade att det fanns ett spel som hennes son kunde ha nytta av, och så föddes idén bakom Bumi. Det har verkligen varit en team effort. Vi har nu bestämt oss för att registrera ett dotterbolag så vi kan fortsätta utveckla Bumi och göra fler spel i framtiden.”

Hur var det att hitta rätt vägar framåt i Sverige?
”Jag förstod att språket spelar en väldigt stor roll om man vill komma in till det svenska samhället så det första jag gjorde var att träna på det. Sedan försökte jag öppna så många dörrar som möjligt till arbetslivet, nämligen att delta på flera program som Arbetsförmedlingen erbjöd, varav ett var Korta Vägen. Jag har därefter varit praktikant på två olika avdelningar på Luleå Tekniska Universitet och praktiserade också här på Blamorama innan jag erbjöds ett jobb! Så nyckeln för mig har verkligen varit en kombination av tålamod och viljan att lära sig. Det känns jättekul nu att kunna jobba med det jag är utbildad inom, och även jobba med andra kreativa medier.”

Genom Korta vägen erbjuds utlandsfödda akademiker kompetensutveckling med målet att få ett jobb som överensstämmer med personens kompetens och yrkeserfarenhet. Vad har programmet betytt för dig?

”Korta vägen har betytt jättemycket! Jag fick inte bara en bra utbildning och förberedelse inför arbetsmarknaden utan fick också många bra kompisar som jag fortfarande umgås med idag. Att delta i Korta vägen är något jag rekommenderar starkt.”

Läs mer om Korta Vägen

Ett program för utlandsfödda akademiker

Korta Vägen är för dig som är utlandsfödd akademiker. Vi hjälper dig att få ett jobb som matchar din utbildning och kompetens. Korta Vägen riktar sig till dig är arbetssökande och har minst två års utbildning på universitet eller högskola.

Läs mer
?>