20 studenter diplomeras som idéutvecklare

LTU Business diplomerar 20 studenter som under sommaren arbetat med idéutveckling av nya innovationer och forskningsresultat. Programmet som studenterna gått, LTU Business Sommar, syftar till att ge extra växtkraft åt nya innovationer och samtidigt ge universitetsstudenter värdefull arbetserfarenhet och kontakter. Programmet finansieras av Luleå tekniska universitet, Vinnova, Swedish Mining Innovation samt projektet RIT2021 och drivs av LTU Business.

 

Digitalt för första gången

I år har programmen genomförts digitalt med hänsyn till Covid-19. Studenterna arbetar i team och har en gemensam introduktionsvecka följt av regelbundna möten med en coach och en slutlig presentation av sitt projekt. Studenterna tilldelas ett uppdrag att lösa ett affärscase med marknadsanalys, affärsmodell och go-to-market-strategi. Uppdragen kommer ifrån forskningsteam, företag eller en samhällsutmaning som studenterna själva identifierat. För första gången i år gjordes även en nationell upptagning för branschinnovationer inom gruv- och mineral.

 

”Erfarenhet för min framtida karriär”

Sommarprogrammet har under flera år haft ett högt söktryck och de studenter som fått en plats är mycket positiva. Hanna Brink är en av årets deltagare:

Jag har fått erfarenhet som kommer vara till nytta både till mitt exjobb ocah i mitt framtida yrke som civilingenjör.

–       Jag hade ingen tidigare erfarenhet av idé- och affärsutveckling, så det här var en stor och rolig utmaning för mig. Arbetet med mina kollegor och coachingen av vår handledare Johan Bergström har utvecklat mig som person och gett mig större kunskap kring att ta en idé till verklighet. Jag har fått erfarenhet som kommer vara till nytta både till mitt exjobb ocah i mitt framtida yrke som civilingenjör.

Christopher Frisk, affärsutvecklare på LTU Business, menar att kraften i programmet ligger i att förena personer med olika bakgrund kring ett konkret problem. Studenterna coachas och får verktygen för att lösa uppgiften.

–       Det blir ett slags intensiv-traineeprogram för studenterna, och samtidigt en förinkubator för företag och forskare som vill ta sin idé framåt. Efter bara nio veckor har man en initial affärspitch samt en ökad förståelse för affärspotentialen i idén, förklarar Christopher.

”Finansiärer som tror på unga talanger och innovationskraften i regionen”

Satsningen är möjlig tack vare finansiering av Luleå tekniska universitet, Vinnova, Swedish Mining Innovation och det regionala utvecklingsprojektet RIT2021 förklarar Karoline Pettersson, programansvarig för LTU Business Sommar.

Viktoria Mattsson, chef Samverkan, extern finansiering och innovation vid Luleå tekniska universitet, ansvarar för att bidra till ökad tillväxt och utveckling, lokalt, nationellt och internationellt.

–       Luleå tekniska universitet ser LTU Business Sommar som en viktig möjlighet för studenter att etablera sig i länet under sommarlovet, samtidigt som de får prova på att utveckla en idé. Det skapar värden både för individen som för universitetet och regionen.

–       Förtroendet från finansiärerna är ett fint kvitto på viljan och tron på innovationskraften i vår region. Det känns extra viktigt att vi kan ta skapa effekt och värden för regionen under en årstid då många verksamheter saktar av och studenter försvinner till andra orter, avslutar Karoline.

Fakta:

LTU Business Sommar är ett nio veckor långt utvecklingsprogram där studenter ges möjligheten att arbeta som affärs- och idéutvecklare på reella case. I år har 20 studenter arbetat på 10 uppdrag. Läs mer om LTU Business Sommar här.

Relaterat

?>