Naturligt biomaterial

De vill använda tång till att 3D-printa mänskliga organ och vävnader

De omvandlar tång till material för 3D-printing

 

Möt Linn Berglund, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, som tillsammans med Kristiina Oksman har utvecklat processen från råmaterial (norsk fingertång) till biobaserat nanomaterial för 3D-skrivning. Biogelen från tång kan användas till utveckling av modeller eller inplantat inom av forskning samt biomedicin- och läkemedelssektorn.

Vad kan man använda ert material till?

– Biogelen används i 3D-skrivare för att kunna skapa modeller eller inplantat av mänsklig vävnad och organ. Framförallt används detta till att hjälpa forskning inom biomedicin, t.ex. utvärdera läkemedel och behandlingsmetoder eller att skapa bättre inplantat.

Hur fick ni idén?

–  I labbet, då vi först introducerades för detta råmaterial och dess fascinerande naturliga struktur och egenskaper, detta i samband med ett pågående Interreg Nord projekt vi hade med bland annat Norge. Fingertången kan växa till flera meter under vattnet och är robusta nog att klara starka undervattensströmmar, så att kunna nyttja dess naturliga struktur och egenskaper till att framställa nya biobaserade material var startskottet skulle man kunna säga.

Vad fick er att gå vidare med den?

–  För att framställa alginat och cellulosa nanofibrer kommersiellt krävs ganska omfattande processer var för sig, och dessa material kan sedan komponeras ihop för att tillämpa till 3D-skrivning. Efter att ha framställt alginat/cellulosa nanofiber gelen direkt från fingertången i endast två steg och sedan lyckats 3D-skriva hydrogeler förstod vi att detta inte bara var ett miljövänligt och effektivt alternativ, utan att gelen hade naturligt de reologiska egenskaper som krävs för att kunna 3D-skrivas!

Bakgrund

Linn och Kristiina har använt sig av de innovationsstödstjänster som LTU Business erbjuder kostnadsfritt till studenter, forskare och personal vid Luleå tekniska universitet. Innovationsstödet kan innefatta exempelvis konfidentiell rådgivning kring idéutveckling, finansiering eller immateriella rättigheter.

 

Låt din forskning göra nytta

Tjänster för dig som är forskare

Har du en idé eller ett forskningsresultat som du vill utveckla? Då kan vi hjälpa till!

Hos oss får du konfidentiell rådgivning rörande idéutveckling, finansering, immaterialrätt och mer.

Läs mer

Fler forskarcase

Här hittar du fler lysande affärsidéer som vuxit fram ur forskningsresultat från Luleå tekniska universitet.

?>