Forskaren som fick elever att vintercykla

© Foto: Per Pettersson.

I samband med Världsdagen för kreativitet och innovation uppmärksammar vi några av de innovatörer vi har haft äran att arbeta med de senaste åren. Sedan 2016 har forskare Anna-Karin Lindqvist vid LTU drivit projektet Aktiva skoltransporter där gamification och empowerment är några av grundstenarna.

Hur fick du idén?

– Jag hade tidigare forskat på barn och fysisk aktivitet och med åren insett vikten av att slutanvändaren, i det här fallet barnen och lärarna, måste få vara delaktiga i utformandet av en idé för att de ska känna sig motiverade och engagerade. Att få barn att cykla eller gå till skolan var ingen ny idé i sig, men att lägga till gamification och enpowerment visade sig ha stor framgång. Vi såg snart piggare barn, entusiastiska föräldrar, nöjda lärare och en starkare gemenskap mellan eleverna.

På vilket sätt var barnen delaktiga i utformningen av projektet?

– Vintercykling för barn fanns inte så vi satte oss ned med barn i målgruppen (12-13 år) och frågade vad som skulle motivera dem att cykla på vintern. Barnen hade idéer vi aldrig själva skulle ha tänkt på, exempelvis att det vore gott med varm dryck när de kom fram till skolan. Första dagen på projektet var det -31 grader ute, men på skolgården där det serverades varm choklad var det karnevalsstämning!

Läs mer om Aktiva skoltransporter här.

Bakgrund

Anna-Karin Lindqvist har använt sig av de innovationsstödstjänster som LTU Business erbjuder kostnadsfritt till studenter, forskare och personal vid Luleå tekniska universitet. Innovationsstödet kan innefatta exempelvis konfidentiell rådgivning kring idéutveckling, finansiering eller immateriella rättigheter.

Låt din forskning göra nytta

Tjänster för dig som är forskare

Har du en idé eller ett forskningsresultat som du vill utveckla? Då kan vi hjälpa till!

Hos oss får du konfidentiell rådgivning rörande idéutveckling, finansering, immaterialrätt och mer.

Läs mer

Fler forskarcase

Här hittar du fler lysande affärsidéer som vuxit fram ur forskningsresultat från Luleå tekniska universitet.

?>