LTU Business med bland mottagare av pris för VR-gruvan

LTU Business och de andra deltagarna i det svenska konsortiet inom gruvinnovationsprojektet SIMS belönades nyligen med ett inspirationspris på Swedish Mining Innovation Award för sin goda samverkan i framtagandet av ”VR-gruvan”.
– Av alla fantastiska nomineringar var det en som stack ut […] Den visar på den samverkan som det svenska gruvinnovationssystemet så framgångsrikt bygger på, och riktar sig även mot vår viktigaste målgrupp – barn, unga och allmänheten, sade Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation och juryns ordförande.

SIMS står för Sustainable Intelligent Mining Systems och var ett EU-finansierat projekt med syftet att utveckla en smartare och mer hållbar gruvdrift. Projektet resulterade bland annat i lösningar för batteridrivna gruvmaskiner, virtuella utbildningsmiljöer, 5G-kommunikation under jord och autonom drönarteknik.

Det svenska konsortiet som mottog inspirationspriset består av LTU Business, Luleå tekniska universitet, ABB, Boliden, Epiroc, IGW, LKAB, Mobilaris och Wolfit.

VR-gruvan är utvecklad med bas i spelteknik och visar världsledande gruvdrift på ett sätt som skapar intresse hos nya målgrupper. VR-gruvan finns tillgänglig för allmänheten och når barn och ungdomar genom installationer på Tekniska museet i Stockholm och Teknikens hus i Luleå.

Juryns motivering:

”VR-gruvan är ett fint exempel på en samverkan mellan industri och akademi som det svenska gruvinnovationssystemet bygger på. Den visualiserar hållbar intelligent gruvdrift på ett intresseväckande och verklighetstroget sätt, och skapar intresse och tillgängliggör kunskap om modern gruvdrift för en viktig målgrupp; barn, ungdomar och allmänheten.”

Läs hela storyn och ta en titt på VR-gruvan på swedishmininginnovation.se.

Relaterade nyheter

?>