AI navigerar framtidens rymdexpeditioner enligt nytt innovationssamarbete

Ett nytt innovationsprojekt ska utveckla AI-styrd navigation för rymdexpeditioner. Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och OHB Sweden är det senaste av totalt 13 nya rymdpartnerskap inom forskning och utveckling (FoU) som lanseras genom programmet RIT2021.  

Robotik x rymdteknik

Rymdorganisationer världen över tävlar om att utveckla en teknologi som gör rymdexpeditioner till mindre rymdobjekt som asteroider och kometer praktiskt genomförbara. Genom objekten kan man ta reda på viktig fakta om jorden och nya insikter om hur liv uppstod här. De kan också innehålla ädelmetaller som järn, guld och platinum som kan användas för byggprojekt i rymden eller fraktas tillbaka till jorden. Problemet är att med nuvarande teknik är den här typen expeditioner svårnavigerade och därmed osäkra att genomföra. Det vill Avijit Banerjee och George Nikolakopoulos på Luleå tekniska universitet tillsammans med Per Bodin på OHB Sweden ändra på genom att utveckla autonoma navigationssystem baserat på artificiell intelligens (AI).

Lanseras av RIT2021

Den nya forskningen finansieras av RIT2021, som är en flerdimensionell satsning på att utveckla innovation i rymdsektorn med en total budget på 60 miljoner kr. Ett av fyra fokusområden i RIT2021 är att öka antalet innovationssamarbeten mellan industri och akademi. Hittills har RIT2021 lanserat 13 FoU-samarbeten mellan Luleå tekniska universitet och rymdindustrin sedan 2015. Johanna Bergström-Roos från LTU Business har en lång erfarenhet inom rymdsektorn och driver det EU-finansierade projektet RIT2021. Hon pekar betydelsen av FoU-samarbeten för att stärka innovation, just för att de skapar unika resultat och värden.

“Industrin vinner strategiska fördelar som är viktiga för framtiden, medan akademin får unika möjligheter och resurser till banbrytande forskning. Samtidigt skapar projekten i sig själv jobbtillväxt och karriärsmöjligheter som gagnar både individer och arbetsgivare”, säger Johanna.

Läs hela storyn på engelska på ritspace.se 

FAKTA

RIT 2021 är ett regionalt utvecklingsprojekt som drivs av Luleå tekniska universitet, LTU Business, IRF och Arctic Business, med stöd från OHB Sweden, SSC, GKN Aerospace, Region Norrbotten, Kiruna Kommun, Luleå Kommun, Sparbanken Nord och EU.

Relaterade nyheter

?>