Cirkulär affärsmodell banar vägen för Umesläp

Med hjälp av affärsutvecklare från LTU Business och RISE har Umesläp i Västerbotten skapat en cirkulär affärsmodell. Förhoppningen är att bolaget nu ska få en högre nyttjandegrad och större marknadsandel av sina produkter genom dess unika abonnemangstjänst.

Hur många dagar om året använder hästägare egentligen sina transporter? Svaret landade i en tjänst som möjliggör leasing av Umesläps hästtransporter. Företaget fick hjälp i sin process av affärsrådgivare på LTU Business och RISE.

– Genom cirkulära affärserbjudanden, smarta materialval och konstruktioner vill vi maximera nyttjandegraden av våra redan byggda produkter. Därför har vi nu skapat en abonnemangstjänst för hästsläp, säger Umesläps VD Jonathan Viklund.

Stort intresse för hållbarhet

Västerbottenföretaget, som grundades redan 1962, har under många år även köpt upp begagnade släp och lastbilar för att renovera upp dem med den senaste tekniken.

– Vi har alltid varit intresserade av hållbarhet, och tack vare rådgivning och expertis från LTU Business och RISE har vi nu tagit ytterligare steg framåt i arbetet med en cirkulär affärsmodell. Förutom hållbarhetsaspekten så ser vi att en leasingtjänst av våra släp har bra affärspotential, säger Jonathan Viklund.

Jonathan Viklund, vd Umesläp

Fokus på affären

Josefina Sallén, fokusområdesledare och coach inom Cirkulär omställning på RISE, tycker att Umesläp är på helt rätt spår. Hon menar att företag ofta tror att hållbarheten är en separat del, men att det först och främst är affärsmodellen som är nyckeln till förändring.

–  För att en cirkulär modell ska få genomslag måste fokus ligga på affären. I det här fallet ser vi en vinning för både för kund och Umesläp, eftersom produkterna har så lång livslängd, säger hon.

Affärsutvecklare Erik Hagenrud från LTU Business, som arbetat nära Umesläp under hela processen, håller med:

– Det finns större värde i att bevara än att återcirkulera en produkt. Om du kan sälja samma sak fem gånger och bara tillverka en gång är det en bättre affär. Det har varit väldigt kul att jobba med Umesläp i framtagandet av den här tjänsten, säger han.

Tacksamt stöd

Umesläps leasingtjänst är i startgroparna och erbjuds nu i hela landet. Planen är att få fortsatt rådgivning från LTU Business och RISE. Ett stöd Jonathan Viklund är väldigt tacksam över.

–  Med deras kapacitet och förståelse för affärer har vi på Umesläp utvecklat ett helt affärsområde med cirkulär ekonomi i fokus. Det är vi otroligt glada för, säger han.

Erik Hagenrud anser att kombinationen av LTU Business och RISE kan vara ett bra stöd för företag i utveckling:

– För oss på LTU Business är det viktigt att SME-bolagen får stöd från oss som känner dem, förstår deras affär och finns i regionen. Genom att koppla ihop deras specifika behov eller problemställningar med rätt spetskompetens som finns inom RISE-organisationen är målet att bidra till tillväxt. Umesläp är ett fint exempel på det, avslutar han.

Projektet har genomförts med hjälp av medel från EUs regionala utvecklingsfond.

→ Läs mer om att Samarbeta med RISE

Utvecklingsprogrammet Latitude 66
Hällnäs klimatsmarta kompost
Barnboksförfattaren Karin Åberg om IDD
Latitude 66 Mentorship
sizer
?>