Grönsaker från datacenter ger ökad hållbarhet

Containing Greens såg en möjlighet att göra Norrbotten mer självförsörjande med grönsaker och till en mer hållbar region. Sommaren 2020 väcktes idén att använda spillvärme från datacenter för att odla grönsaker utan jord i subarktiskt klimat. Nu finns ett prisvinnande företag som drivs av entreprenörer med stora drömmar om framtiden.

Från vänster: Adrian Arrosamena Mellgren, Ellinor Emilsson och Moa Johansson.

I början av sommaren fann sig Moa Johansson och Adrian Arrosamena Mellgren i ett virtuellt mötesrum på Zoom för att lösa en uppgift: Att på några minuter identifiera ett problem med koppling till Norrbottens regions utvecklingsstrategi och FN:s globala mål. Senare samma dag fanns inte bara en idé, utan en vision och en plan för sommaren som fler skulle ansluta sig till.

– Containing Greens är resultatet av de där första minuterna, och en sommar av hårt arbete. Ellinor Emilsson hittade oss via Instagram och Andreas Eklund, vår styrelseordförande, fastnade för idén i samband med vår slutpitch i Impact Lab, berättar VD Moa Johansson.

Idén såg ljuset på LTU Business sommarprogram

Idén till Containing Greens och att odla grönsaker utan jord, även kallad hydroponisk odling, med hjälp av spillvärme från datacenter föddes i idéutvecklingsprogrammet LTU Business Sommar. Programmet ger studenter möjlighet att jobba med affärsutveckling i case från industri och forskare, eller med egna idéer som i fallet med Containing Greens. Arbetet sker i team med andra studenter och med coachning av LTU Business erfarna affärsutvecklare.

”LTU Business och särskilt Johan Bergström, vår handledare, gav oss de verktyg som vi behövde för att bygga upp vår idé från grunden.” – Moa Johansson, VD

LTU Business stöd till Containing Greens fortsatte sedan inom det så kallade ”innovationsstödet”. Genom det erbjuds studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet kostnadsfritt och konfidentiellt stöd att utveckla sina idéer och innovationer, året om, oavsett vilket stadium idén är i.

Johan Bergström på LTU Business är den som än i dag coachar Containing Greens.

– Det har varit ett nöje att stötta studenterna i Containing Greens, då de arbetar hårt, är målinriktade men samtidigt lyhörda. De har lyckats växa i teamet och attrahera intresse från datacenterindustrin vilket gjort att de nu kan bevisa sitt koncept i en verklig miljö, säger Johan.

Moa Johansson ger sin bild av samarbetet:

– LTU Business och särskilt Johan Bergström, vår handledare, gav oss de verktyg som vi behövde för att bygga upp vår idé från grunden. Vi fick hjälp att förstå när det var läge att backa tillbaka ett steg, ifrågasätta vägvalet, och ändra till en starkare och bättre riktning. Uttrycket ”kill your darling” var återkommande!

Färska grönsaker och minskat klimatavtryck

Enligt Norrbottens livsmedelsstrategi importeras 91 procent av alla grönsaker som konsumeras i Norrbotten. Samma källa anger att 60 procent av regionbefolkningens klimatavtryck kan härledas till maten vi konsumerar och transporterna av livsmedel. Att kunna producera mer livsmedel lokalt blir därför viktigt i strävan mot ett minskat klimatavtryck och ökad hållbarhet.

”Hela den subarktiska klimatzonen med 70 miljoner invånare står inför samma utmaning i sin livsmedelsproduktion och kan utgöra en potentiell marknad.”

Samtidigt finns en stark etablering av datacenter i regionen, en verksamhet som genererar stora mängder värme som ingen tar tillvara på i dag. Containing Greens såg möjligheten att använda spillvärmen för att odla grönsaker året runt i containerstora hydroponiska odlingar.

– Vi utvecklar en modul som baseras på fraktcontainrar. Den har plats för 2800 plantor som kan växa året runt med spillvärmen från datacenter. Det minskar klimatavtrycket jämfört med de traditionella växthus som värms upp med till exempel diesel, förklarar Moa.

– Vårt mål är att erbjuda offentlig sektor våra prisvärda grönsaker då de har ett incitament att servera lokal och hållbar mat i sina kök. Vi har validerat erbjudandet med ett antal kommuner i Norrbotten och fått bra respons. Men den potentiella marknaden är större. Hela den subarktiska klimatzonen med 70 miljoner invånare står inför samma utmaning i sin livsmedelsproduktion och kan utgöra en potentiell marknad.

Containing Greens har en pilotanläggning på RISE i Luleå där odlingstekniken testas.

– Under vintern 2020 har vi haft vår första skörd av persilja och ett antal andra grönsaker.

Vann pris i Venture Cup IDEA

Containing Greens var en av de fem bästa idéerna bland över 300 bidrag när Venture Cup utsåg topplistan i sin tävling IDEA för region Nord. Totalt tre av fem topplacerade idéer har fått stöd med idéutveckling av LTU Business.

– Det känns mäktigt och ärofyllt att vara med på Venture Cups topplista. Vinsten betyder otroligt mycket, för oss personligen men ännu mer för företaget. Vi vill öka Norrbottens självförsörjningsgrad genom våra odlingsmoduler och vi tror på vår idé. Nu fick vi ett kvitto på att det finns fler som tror på den, avslutar Moa.

Utvecklingsprogrammet Latitude 66
Hällnäs klimatsmarta kompost
Barnboksförfattaren Karin Åberg om IDD
Latitude 66 Mentorship
sizer
?>