Lyckade samarbeten under LTU Business Sommar

Under sommaren coachades 20 universitetsstudenter av LTU Business affärsutvecklare under nio veckor. Uppdraget? Att göra skillnad som idé- och affärsutvecklare i riktiga case. – Det är otroligt viktigt för oss studenter att komma ut i verkligheten på det här sättet, säger deltagaren Gustav Wangsell.

Varje sommar arrangerar LTU Business programmet LTU Business Sommar. Syftet med programmet är att låta studenter arbeta med riktiga case från bland annat forskare och företag, samtidigt som de får lära sig grunderna i affärsutveckling och Innovation Due Diligence®, en beprövad metod som används för att analysera fler än 200 idéer och innovationer varje år.

– Vid slutet av sommaren har de lärt sig att pitcha, göra marknadsundersökningar och att utvärdera affärsmodeller och marknader, berättar Kent Mrozek, affärsutvecklare på LTU Business.

Det här året delades studenterna upp för att arbeta med case inom fyra olika teman; Gruvinnovation, Space innovations, Startup och Impact Lab. En av de som deltog är Gustav Wangsell, student i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Tillsammans med sin studentkollega Siri Stenbäck åtog han sig att titta närmare på ett miljövänligt alternativ till flamskyddsmedel, framtaget av forskaren Anna-Carin Larsson vid Luleå tekniska universitet.

– Jag går mitt sista år på utbildningen och det är väldigt värdefullt för oss studenter att komma i kontakt med riktiga case. Jag är glad över arbetet vi genomförde under sommaren och det känns extra bra att det var för en eventuell produkt med fokus på hållbarhet, säger Gustav.

Anna-Carin Larsson berättar att hon är i början på sin innovationsresa men förhoppningen är att hennes produkt så småningom ska kommersialiseras.

– Som forskare har man sällan kunskap om just kommersialiseringsdelen så det är väldigt värdefullt att få hjälp med det. Jag är otroligt imponerad över studenternas arbete under LTU Business Sommar och känner mig nu trygg i att gå vidare med utvecklingen av flamskyddsmedlet, säger hon.

Gustav rekommenderar alla studenter som får chansen att delta i programmet.

– Som student är det otroligt viktigt att få erfarenhet från verkligheten. Det ligger också i kommunens intresse att visa vilka möjligheter som finns här i Luleå så att fler studenter stannar kvar efter sin utbildning, säger han.

Anna-Carin håller med och uppmuntrar forskarkollegor att medverka.

–  För mig var det jättepositivt att bli utvald till det här programmet. Som forskare kan det vara svårt att veta om och hur man ska gå vidare. Studenterna kan hjälpa till att hitta intressenter samt ta fram värdefull information för ens fortsatta arbete, avslutar hon.

→ Läs mer om LTU Business Sommar

sizer
?>