LTU Business tar central roll i stort EU-projekt för hållbar gruvdrift

LTU Business tillsammans med flera gruvbolag, utrustnings- och systemtillverkare och universitet har startat ett nytt samarbetsprojekt, finansierat av Europeiska unionen. Projektet, som löper över tre år och heter NEXGEN SIMS kommer att stödja utvecklingen av ny teknik, metoder och processer som möjliggör en mer hållbar och effektiv koldioxidneutral gruvdrift.
– LTU Business tar en central roll i ett konsortium och projekt som har kraft att förändra gruvindustrin, säger LTU Business vd Gry Holmgren Hafskjold.

En viktig del i projektet är att utveckla och testa autonoma koldioxidneutrala gruvprocesser. Detta inkluderar användning av batterielektrisk gruvutrustning, fullt utnyttjande av 5G för optimal uppkoppling och positionering, autonom hantering av material, AI-driven övervakning av trafik och flottor samt samarbete mellan maskiner. Projektet fokuserar också på framtidens gruvarbetare – ”den moderna gruvarbetaren” – och säkerhet, till exempel genom att utveckla autonom teknik för gruvinspektion.

Ansvar för kommunikation, affärsutveckling och utbildning

LTU Business leder projektets arbetspaket som handlar om kommunikation, affärsutveckling och utbildning.

– Vi har ansvaret för projektets kommunikation. Det innebär att vi ska visa hur projektet stödjer gruvbranschens förflyttning mot att bli ännu mer hållbar, säkrare och en mer attraktiv arbetsplats för framtidens gruvarbete. Vi ska skildra vår världsledande gruvmiljö och projektets innovationskraft på många sätt och i flera relevanta kanaler, bland annat genom globala event, film, animationer och virtual reality-upplevelser, säger Niclas Dahlström, senior projektledare på LTU Business.

– Vi kommer även att ansvara för att utveckla framtidens affärsmodeller för gruvindustrin, med fokus på digitalisering och effektivisering. Vi bidrar med affärsutvecklingstjänster för att kommersialisera nya produkter och tjänster som blir viktiga i den gröna omställningen, säger Lisa Ek, strategiexpert på LTU Business.

Del i ett starkt konsortium

Projektet koordineras av Epiroc, leverantör av gruvutrustning och tjänster, och övriga projektparter är gruvbolagen Boliden, Agnico Eagle Finland, KGHM Polska, K+S och OZ Minerals; tjänste- och systemleverantörerna Ericsson, Mobilaris MCE, AFRY och KGHM Cuprum; affärsutvecklingsbolaget LTU Business och universiteten Luleå tekniska universitet och RWTH Aachen University – samtliga baserade i Europa, utom OZ Minerals som är baserade i Australien.

– LTU Business tar en central roll i ett konsortium och projekt som har kraft att förändra gruvindustrin. Nu påbörjar vi arbetet, säger LTU Business vd Gry Holmgren Hafskjold.

Bygger vidare på SIMS-projektet

NEXGEN SIMS bygger på det framgångsrika EU-finansierade SIMS, ett H2020-projekt som pågick mellan 2017 och 2020 och spelade en viktig roll i att avancera hållbar gruvdrift, delvis genom att använda batterielektriska maskiner.

NEXGEN SIMS, som står för Next Generation Carbon Neutral Pilots for Smart Intelligent Mining Systems, startade den 1 maj 2021 och kommer att pågå till den 30 april 2024. Projektets totala budget är 16 miljoner euro.

→ Se en videotrailer för projektet.

→ Läs mer om projektet på NEXGENSIMS.eu.

 

Detta projekt har fått finansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020.

Våra tjänster för gruv- och metallproducerande industri

LTU Business har levererat innovations- och affärsutvecklingstjänster i ett hundratal uppdrag inom gruv- och metallindustrin sedan 1983. Läs om våra erbjudanden för industri och akademi.

Läs mer
sizer
?>